Velg en side

Gjertrudsmesse

17. mars

Til minne om nonnen Gertrude av Nivelles (626–659)

Vinter

Gertrude av Nivelles, Gjertrudsmesse

Gjertrudsmesse

Andre navn på dagen

Gjertrudsmesse eller Gjertrudsdagen 17. mars er også minnedag for Irlands nasjonalhelgen St. Patrick, og dessuten nasjonaldag i Irland.

Gertrude av Nivelles

Gertrude av Nivelles, også kalt den hellige Gjertrud av Nivelles og St. Gjertrud, (født 626 i Landen, død 17. mars 659 i Nivelles) var abbedisse i benediktinerklosteret i Nivelles i det som nå er Belgia. Hun var datter av Pipin av Landen og hans hustru Iduberga og dermed i slekt med Karl den store.

Da hun var omtrent 10 år gammel ville hennes far Dagobert I gifte henne bort til hertugen av Austrasia. Hun svarte resolutt at hun ikke ville gifte seg med han eller noen annen mann, men at bare Jesus Kristus skulle være hennes brudgom. 

Hun bygde et hospital for de irske vandremunker som hun kalte til klosteret. Slik ble Gertrud kjent som de veifarendes beskytterinne.

Legenden forteller skipsreisende som ble truet av et sjøuhyre anropte den hellige Gertrude, og at derpå uhyret forsvant.

Gertrude ble saligkåret straks etter sin død. Hun er skytshelgen for spinnersker, reisende og hjemløse. Hun er også de dødes helgen. Hun ble i Belgia ofte påkalt for å skremme bort feber, mus og rotter. Portretter av Gertrude inneholder ofte mus

Primstavmerker

En lilje, en rokkesnelle, en bjørkekvist eller et kapell

Gamle skikker og overtro

Det var viktig at fjøsjenta la seg tidlig ellers kunne hun få problemer med buskapen

Værtegn

På det europeiske kontinentet betød fint vær på Gjertrudsmesse at man kunne begynne med hagearbeidet.

I Norge ventet man gjerne uvær denne dagen.

Fra denne dagen burde man prøve om isen var trygg før man bega seg utpå.

En smørklatt på veggen kunne gi varsel om vårværet.

Hørte man skrikene til svartspetten denne dagen betød det dårlig vær.

Svartspetten

Svartspetten ble kalt Gjertrudsfuglen, men det var etter en annen Gjertrud som ifølge legenden var så gjerrig at hun ikke ville gi Gud og St. Peter en matbit. Som straff ble hun skapt om til en fugl med røde fjær. Men fuglen fløy opp gjennom pipa og ble helt svart, bortsett fra oppå hodet. Gjertrudsfuglen kunne lokke folk så langt inn i skogen at de gikk deg vill.

0
Har du noen kommentar? La oss høre!x
()
x