Velg en side

Jomfrudagen – Ursuladagen

21. oktober

Til minne om Den hellige Ursula og hennes 11 000 jomfruer som ble drept av hunerne i 238 etter en pilgrimsferd til Roma

Vinter

jomfru ursulla. Minnedag 21.oktober

Jomfrudagen

Andre navn på dagen

Jomfrudagen, Ursuladagen, 11 000 jomfruer

Den hellige Ursula

Kölns nasjonalhelgen; skytshelgen for universitetene i Paris og Coîmbra; for ungdommen, for jenter og oppdragere av jenter; for lærerinner og kvinnelige oppdragere; for tøyhandlere og syke barn, for et godt giftemål og et godt ekteskap og for en rolig død.

Ursula var datter av en kristen, engelsk konge og var en dedikert kristen og levde i selvvalgt jomfrulighet.

Hun ble lovet bort til en hedensk konge, men fikke innvilget  fire løfter før hun takket ja til ekteskapet. Hun skulle få tre år før ekteskapet og på den tiden skulle hun få et skip som kunne frakte henne på pilgrimstur til Roma sammen med 10 000 jomfruer.

På vei tilbake fra Roma, sammen med 1000 ekstra jomfruer, kom de til Köln som på den tiden var beleiret av hunere. Jomfruene nektet å underkaste seg dem og ble drept- bortsett fra Ursula.

Hunerkongen Attila ble så betatt av Ursulas skjønnhet at han ville gifte seg med henne, men da hun nektet, skjøt Attila henne  i brystet med en pil så hun døde. Etter hennes død skal  det ha kommet en hærskare med 11.000 engler som jagde de hedenske hunerne på flukt.

Primstavmerker

Primstavmerket kan være en eller flere kvinnefigurer, en pil, en palme, en krone eller en ring. Ringen er en påminnelse om ikke gjøre «kringgjerning» idag, f.eks. spinne eller male korn.

Skikker og overtro

I dag skal man ikke jobbe med noe som går rundt, så man skal ikke spinne eller male korn. Det er heller ikke bra å kjøre kjerre med hjul. I dag er det også vanlig at skipsferdene tar slutt.

Værtegn

Er det mildt og godt vær i dag, vil det bli en hard vinter.

Jomfru Ursulla

Benrester i bymuren i Köln

I 1155 ble det ved utvidelse av bymuren i Köln funnet en mengde menneskeben, og man gikk straks ut fra at det var de 11 000 jomfruer. At det blant benene også var rester etter menn og barn, gjorde bare at legenden ble utstyrt med enda flere fargerike detaljer. Sannsynligvis var det en stor og glemt gravplass som var funnet.

Kunstneriske fremstillinger

Kunstneriske fremstillinger av Ursula og jomfruene er vanlige. Hun fremstilles oftest med krone og septer, mens hun gir ly til en gruppe ledsagere under kappen sin. I hånden har hun gjerne pilen som drepte henne. Andre attributter er klokke og skip

11 000 jomfruer ...?

I mange år trodde man at jomfru Ursula dro sammen med hele 11 000 jomfruer på sin pilegrimsreise til Roma, og dagen har også hatt navn etter dette i flere land.

På 900-tallet ble antall jomfruer fastlagt ved en feiltolkning av eldre kilder: XI. M V ble lest som «undecim millia virgines» (11 000 jomfruer) i stedet for «undecim martyres virgines» (11 jomfruer og martyrer).

Misforståelsen kom av en feiltolkning av bokstavene XI.M.V., som opprinnelig ble tatt for antall, men som senere viste seg å være XI, altså elleve, og M for martyr og V for virgo som betyr jomfru – som romertall blir dette til 11 005.

Latinsk navn

Ursula betyr «Lille hunbjørn» på latinsk.

0
Har du noen kommentar? La oss høre!x
()
x