Velg en side

Korsmesse

3. mai

Til minne om at Jesus kors funnet i Jerusalem av keiser Konstantins mor, Helena

Sommer

Benedikt fra Nursia

Korsmesse om våren

Andre navn på dagen

3. mai, korsmesse, krossmesse,- Korsmesse om våren eller krossmesse førre.

Til minne om at Jesu kors ble funnet igjen i Jerusalem.

Korsmesse

Korsmesse, krossmesse, er betegnelsen på to minnedager om det hellige kors. Korsmesse om våren, 3. mai, ble høytideligholdt til minne om at korset ble funnet i Jerusalem av Helena. Korsmesse om høsten, 14. september, ble feiret til minne om gjenerobringen av korset, som var tatt av perserne.

Ved korsmesse om våren skulle etter gammel norsk regel alle gjerder være satt i stand og alle grinder satt i, og ved korsmesse om høsten skulle alt høstarbeid være ferdig og alle grinder tas bort

St Helena

Helena var mor til den romerske keiser Konstantin I den store (ca. 280 til 337). 76 år gammel drar hun på en pilegrimsreise til Det hellige Land for å besøke Kristi grav. I Jerusalem finner hun rester etter tre kors og noen nagler- og konkluderer med at på ett av de tre korsene hang Jesus på. På de to andre hang røverne. 

For å finne ut hvilket kors som tilhørte Jesus ble det lagt en død kvinne oppå korsene, og på korset til Jesus våknet kvinnen opp fra de døde.

Korset var fra et svært eksklusivt tre har det vist seg: Treet skal ha blitt plantet av Adam selv i Edens have, Aron skal ha laget sin stav av den og treet ble ble til en bro over bekken Kiron slik at selveste dronningen av Saba kunne gå tørrskodd over den for å møte kong Salomon …

Helena lå ikke på latsiden og fant angivelig relikviene etter De hellige tre konger, som først var i hennes families besittelse og til slutt endte opp i Kölnerdomen.

Primstavmerker

Seiersfane, kors, saks

Gamle skikker og overtro

 Alle grinder skal lukkes og alle gjerder være reparert slik at buskapen kan slippes ut. Sauene skal klippes før de slippes ut, så dagen ble også kalt «Klippedagen«.

Ved korsmesse om våren skulle etter gammel norsk regel alle gjerder være satt i stand og alle grinder satt i, og ved korsmesse om høsten skulle alt høstarbeid være ferdig og alle grinder tas bort.

Denne dagen satte nordlandsfiskerne kursen sydover til Bergen.

I Salten ble det sagt at linerla kom ved korsmesse.

Værtegn

Har det vært en fin vår, skal alle trærne nå ha løv.

En mild og fin 3. mai gir en mild og fin forsommer.

I Nord-Norge fryktet man «kørsmøssria» i dag, som ville gi regn og dårlig vær i tre uker!

Det blir også sagt at hvis det snør på denne dagen, er det et godt værvarsel for det kommende året.

Reinkalvria

Reinen får normalt kalver i mai måned. På samisk heter måneden miessemánnu, som betyrt ”reinkalvmåneden”.

Før het det at kalvene måtte kjenne snø på klovene, for at de skulle reise seg, noe som ikke medførerer riktighet.

I Alstahaug snakket man om «reinkalvria«. På grunn av det skiftende været var det ikke bra om reinen kalvet på bar mark.

0
Har du noen kommentar? La oss høre!x
()
x