Velg en side

Maria ventedør

8. desember

Dagen da Maria ble unnfanget, helt fri for arvesynd

Vinter

Benedikt fra Nursia

Mortenmesse

Andre navn på dagen

Maria Ventedør,  vår frue ventedør, Maria unnfangelsesdag og fiskardøgra

Det latinske navnetImmaculata conceptio (Den ubesmittede unnfangelse)

Dagen ble også kalt fiskardøgra, fordi på denne dagen begynte man å spinne garntråd, mens gamle garn og not skulle bøtes og bindes og gjøres klart til neste års fiske.

Arvesynden

8. desember er dagen da Maria ble unnfanget, helt fri for arvesynd.

Problemet er at frelse fra arvesynden fikk alle først etter at Jesus døde på korset- før det var alle syndere- inkludert Maria, siden Jesus ikke var født da Maria ble unnfanget … Utfordringen var å gjøre Maria- Jesu mor og jomfru, fri for arvesynd … På enklest mulig vis, etter årelange diskusjoner og debateringer ble det løst ved å si at Maria ble frelst av Kristus på forhånd…

I den katolske tro er Maria den viktigste helgenen av de alle og dermed viktig at hun er helt fri for synd …

 

Skuebrød

Det var vanlig å bake et skuebrød i dag, som skulle ligge fremme til pynt frem til julen. Brødet ble laget av trolldeig og var dekorert og lekkert. Det sies at vår tids pepperkakehus, er nåtidens skuebrød. Ellers var dagen fin for klesvask og ølbrygging. Det skulle også spinnes garntråd og not skulle bindes og bøtes til neste års fiske. Det heter seg at dagen i dag er en av de få dagene hvor kvinner er ekstra ømme og kjærlige, og dette skal derfor være en meget god dag for frieri og giftermål.

Primstavmerker

Et kronet hode, en bok, fiskenot eller en Mariafigur.

Værtegn

Spådommer, tegn og varsler:
På denne dagen var det alminnelig blandt de gravide og be til Jomfru Maria om en god og trygg fødsel, og at de ikke tok feil med hensyn til nedkomstdatoen. Dagen er ekstra gunstig for frieri eller giftermål for kvinnene er ømme og kjærlige i dag. Men pass på brudehesten. Begynner den med høyre fot, skal du og din brudgom få et godt liv sammen. Begynner den med venstre fot, er det verre- da må du regne med endel stridigheter og turbulens i ekteskapet. Hvis du har lyst til å fri til en jente som ikke gjengjelder dine følelser, kan du besøke henne på Maria ventedag med et vrangt klesplagg på deg. Hvis ikke det lykkes, kan du lage en kjærlighetsdrikk av Marihånd (oppkalt etter Jomfru Maria) Den gir du til din utkårede, eller prøver å smugle Marihånden under hodeputen til jenta du elsker i løpet av kvelden.

Mange steder i landet begynte man å brygge juleølet denne dagen, og i Setesdal skulle alle klær vaskes slik at de var hvite til jul.

Vår frue ventedør

Vår frue ventedør kommer av at på denne tid gikk Maria selv og ventet på Jesu fødsel, men hun måtte vente helt til 25. desember. Hun skulle ha regnet feil på datoen, og trodde hun skulle føde på denne dagen. Dette var basert på en misforståelse, da dagen aldri har dreis seg om Jesu fødsel. På primstaven finner man avmerket et kronet hode, en bok, fiskenot eller en Mariafigur.

I følge folketradisjon kunne gravide be til Maria på denne dagen, for å unngå å føde for sent eller for å lette selve fødselen.

Fun facts

Anne og Joakim

Marias foreldre, Anne og Joakim, skal ha vært et gudfryktig og barnløst ektepar fra Galilea. Det å være barnløse var en stor skam på den tiden, og de ba til Gud om at de måtte få et barn. Etter 20 år med bønn, ble de hørt. Englene ga dem beskjed om at de skulle få ei jente som ville bli æret over hele verden. Etter dette var det nok at Joakim kysset sin hustru, og hun var gravid med Maria. 9 måneder senere ble Maria født.

Mariadagene

I følge snl.no har Mariadagene var festdager til jomfru Marias ære. De har vært feiret siden 400-tallet.

De viktigste Mariafestene er:

  • Marias ubesmittede unnfangelse, Conceptio immaculata (8. desember)
  • Marias opptakelse i himmelen, Assumptio (15. august)
  • Festen for Maria, Guds Mor (1. januar)
  • Vår Frue av Rosenkransen (7. oktober)

Dessuten feires blant annet:

  • Marias fødsel (8. september)
  • Marias fremstilling i tempelet (21. november)
  • Marias gjesting hos Elisabeth (31. mai)
  • Marias dronningverdighet (22. august)
  • Marias smerter (15. september)

Den katolske kirkekalenderen inneholder i alt 14 Mariafester.

Flere fester som tidligere ble regnet som Mariafester, blir nå feiret som festdager til ære for Kristus. Maria budskapsdag (25. mars) kalles i den katolske kirke festen for Herrens bebudelse. Marias renselse 2. februar, 40 dager etter juledag (kyndelsmesse), heter nå festen for Herrens frembærelse i tempelet.

 

0
Har du noen kommentar? La oss høre!x
()
x