Velg en side

Mortensmesse

11. november

Til minne om den hellige Martin av Tours

Vinter

Benedikt fra Nursia

Mortenmesse

Andre navn på dagen

Mortensdag, Martinsdag, Mortensgås

Det latinske navnet er Martinii epis-copi confessoris

Mortensgås

Denne dagen skulle man ete godt og sørge for at de fattige også fikk rikelig med mat.

Mortensgås serveres helstekt, med epler og svisker, rødkål, rødvinssaus og kokte poteter. I Skåne i Sør-Sverige, hvor skikken med Mortensgås er svært utbredt, serverer man også «svartsoppa» som er laget av blodet fra gåsa. Suppen er svært mektig og har i tillegg mye smak av krydder. Den serveres oftest dagen før Mortensmesse, for at man skal klare å spise seg gjennom hele måltidet. Fast dessert er eplekake.

I brystbeinet til gåsa kunne man spå vinterværet. Hvite flekker innebar snøvinter. Røde og brunfargede ben spådde kaldvinter.  Er benet blekt blir det en mild vinter.

Den hellige Martin av Tours

Den hellige Martin av Tours var sønn av hedninger og ble omvendt da han var 18 år. Han var da offiser i militæret og forlot sin post som han mente var uforenelig med sin nye tro. Han klarte etterhvert å omvende sin mor, men hans far lot seg ikke rokke. Martin ble etterhvert både munk og prest og da han ble tilbudt embetet som biskop av Tours var han så beskjeden at han gjemte seg for landsbyboerne -blant en flokk gjess som snadret og avslørte hans gjemmested. Han ble biskop og hvert år slaktes gjess på denne dagen som straff for at de avslørte hvor Martin gjemte seg …

Derfor spiser vi Mortensgås til hans minne. Gås var fin og feit mat og dette var hos mange det siste store festmåltidet før fastetida.

Primstavmerker

Gås eller drikkehorn er det mest vanlige. En gris er også et benyttet merke da dette var grisslakterdag mange steder.

Til minne om Martin av Tours kan primstavmerket også være en bispestav.

Værtegn

og kaldHvis det regner denne dagen, vil det regne de neste femti dagen, altså helt til nyttår. Er denne dagen våt, blir vinteren slem – eller det varsler en ustadig vinter.

Enkelte plasser sa de at dersom det var kaldt på Mortensdagen, ville det komme en periode med linnvær før jul. Grønn Mortensdag gir hvit juleaften, og omvendt.

I Østfold ble det sagt: «Dansær mortensgåsa på isen, dansær julebokken i søla».

Granbar til kuene – bjørnen går i hi

Noen steder i Norge var det tradisjon å gi kuene granbar denne dagen. Væsken i treet var meget velsmakende og kuene fikk ekstra styrke til å møte vinteren med.

Andre steder i landet går bjørnen i hi denne dagen – for å våkne igjen på Marimesse (25. mars) derfor blir denne kvelden også kalt for Bjørnekvelden

Fun facts

Kapell

Ordet «kapell» kommer av det latinske capella.

I følge legenden kom Martin av Tours over en tigger som frøs utenfor byporten Amiens. Han tok sin kappe (latin, cappa) og delte den i to med sverdet sitt og ga den ene delen til tiggerer. Han satt igjen med en liten kappe, capella.

I tillegg til å bli Frankrikes nasjonalhelgen ble Martin gjort til skytshelgen (vernehelgen) til de frankiske konger, og kappen ble et viktig relikvie for kongene. Etter hvert gikk betegnelsen capella over til å bety det vigslede rommet hvor relikviet ble oppbevart.

I middelalderen stod gudstjenestens sangere og musikere i kapellet, og ordet ble derfor også synonymt med kor og orkester. Ord som kapellmester og a cappella har sin opprinnelse fra herifra .

Primstavmerke drikkehorn

På primstaven kan dagen også være merket av med et drikkehorn. Dette er til minne om at Martin en gang skal ha rakt drikkehornet til sin prest, før han skjenket keiser Maximinus, som han var på besøk hos. På den måten ville han vise at den geistelige lederen hadde høyere status enn den verdslige.

Legendene forteller også at ingen ærlig møller ville male mel på St. Martins dag. En gang skulle nemlig en uærlig møller ha listet seg til å stjele av naboens kornsekker under Mortensgildet. Da fikk han besøk av Fanden, som la ham mellom møllesteinene og satte møllen i gang.

Martin Luther
Martin Luther ble født den 10. november 1483 og ble døpt dagen etter, på den hellige Martins dag, og fikk derfor navnet Martin etter ham. I protestantiske deler av Tyskland, hvor man ikke lenger feiret helgener, døpte man derfor Martinsdagen om til Martin Luther-dagen.
11.11. kl. 11
Til minne om våpenstillstanden etter 1. verdenskrig markeres dagen i Storbritannia som Armistice Day og i USA som Veterans’ Day.

Klokken 11 den 11. november 1918 inntraff tilfeldigvis det som for den moderne franskmann var en viktigere begivenhet: Den første verdenskrig var slutt.

St. Martins dag feires derfor ikke lenger på samme måte som tidligere, men skikken med å spise Mortensgås i november har nådd mange andre land. Og selv om de færreste kjenner bakgrunnen, setter alle umåtelig pris på feiringen. Takket være gåsa.

11. november

11. november er nasjonaldagen i Angola

11. november er fødselsdagen til følgende kjente personer:

 • Fjodor Dostojevskij (1821)
 • Kurt Vonnegut (1922)
 • Bibi Andersson (1935)
 • Leonardo DiCaprio (1974).

Historiske begivenheter 11. november:

 • 1889 Washington blir USAs 42. delstat.
 • 1918 Józef Pilsudski kommer til Warszawa og tar militær kontroll over Polen.
 • 1918 Keiser Karl I av Østerrike abdiserer.
 • 1918 ble det sluttet våpenstillstand etter den første verdenskrig.
  1965 Rhodesia (i dag Zimbabwe) blir erklært uavhengig fra Storbritannia.
 • 1975 ble Angola selvstendig.
 • 1992 Den engelske kirke stemmer for at kvinnelige prester skal bli tillatt.
 • 1997 Mary McAleese blir Irlands 8. president.
0
Har du noen kommentar? La oss høre!x
()
x